بهداشت عمومی یکی از اهداف مهم پدافند غیر عامل
نقش شستن دست ها
مکانهایی که محتویات دهان ، محتویات روده ، بیمار مدت طولانی بستری شده ،نقاطی که
دست تماس زیاد دارد ، منشا وجود میکروب می باشد و نیاز به گندزدایی دارد . بنابراین :
آلودگی زدایی محیط پرتماس در جلوگیری از انتقال بیماریها نقش دارد.
شستشوی دستها در جلوگیری از انتقال بیماریها نقش دارد .
بهترین راه پیشگیری از انتقال عوامل عفونی ، رعایت بهداشت دستها می باشد .
در بدن انسان میکروارگانیسهای نرمال فلورا وجود دارند که در صورت قرار گرفتن در محیط یا
وارد شدن به قسمتهای دیگر بدن می توانند بیماریزا باشند .
در دهان و روده انسان غلظت باکتریهای نرمال فلورا بیشتر از10^10 در هر میلی لیترمی باشد
که در صورت وارد شدن به محیط جزء پاتوژن های بیمارستانی به حساب می آیند . یعنی با وارد
شدن محتویات دهان و یا روده به محیط زنگ خطر ایجاد آلودگی و عفونت بصدا درمی آید .
بر روی پوست نیز میکربهای نرمال فلورا وجود دارد .
انواع میکروب های روی پوست
میکربهای روی پوست شامل 3دسته می باشند :
1.-میکروبهای مقیم (نرمال فلورا)(Resident)
2.- میکروبهای گذرا(Transient)
3 - فلور عفونی پوست( Infectious)
میکروبهای مقیم (Resident)،: دائم بروی پوست می باشند و تنها با ضدعفونی از روی پوست پاک می شوند.
مانند میکروکوک،استافیلوکک با اکثریت استافیلوکک های کوآگولاز منفی،دیفتروئیدها
این میکروبها در لایه سطحی پوست هستند و تکثیر می شوند .
میزان فلور مقیم( / 103 - 102 سانتی متر مربع ) می باشد .
البته ترکیب پوست ممکن است تحت تاثیر عوامل مختلف مانند بیماری پوستی، مصرف آنتی
بیوتیک موضعی، تغییر در عوامل محیطی مانند آب و هوا و حتی تماس شدید با آب ،برای مدتی تغییر یابد .
* حین جراحی ایمپلنت و در محل وریدها (IV) فلور ثابت میتواند ایجاد عفونت کند .
میکربهای گذرا یا موقت(Transient)
آلودگی تصادفی پوست با میکروبها باعث میشود تا هر نوع میکروبی بتواند فلور موقت پوست را
تشکیل دهد . این فلور روی پوست تکثیر نمی یابد و توسط عوامل فیزیکی و شیمیایی پوست از
بین می رود .(کمتر از 24 ساعت روی پوست باقی می ماند .)
این فلوربراحتی توسط روشهای مکانیکی مانند شستن دست ها با آب و صابون از روی پوست
پاک می شوند ازطریق تماس بامحیط غیرجاندار یا نواحی کلونیزه بیمار (پوست بیماران بستری شده در بیمارستان و همین طور زخم ها و دیگر ضایعات مخزن پاتوژن هایی می باشند که توسط کارکنان و یا دست خود بیمار به محیط منتقل می شود .) کسب می شود و برای مدت کوتاهی روی پوست باقی می ماند.
ارگانیسم های گذرا یا موقت (اکتساب شده از محیط) مانند استافیلوکک آرئوس ،
انتروکک،E.COLI
میتوان به فلور عفونی پوست( Infectious)نیز اشاره نمود :
اگر پوست دست آسیب ببیند تعداد باکتریها افزایش می یابد ، ضمن اینکه احتمال آلودگی با
ارگانیسم های گذرا نیز افزایش می یابد .
هیچ ماده ضدعفونی کننده ای نمیتواند ما را مطمئن سازد که دستها عاری از این میکروبها شده
اند مگر اینکه ضایعه پوستی بهبودی و ترمیم یابد . اعضای این گروه بیماریزا هستند. شایعترین
میکروبهای این گروه استاف آرئوس و استرپتوکک بتاهمولیتیک میباشد .
روش های آلودگی زدایی از دست
1-شسشوی عمومی دست ◄ هدف کاهش متوسط فلور موقت پوست
شستشو با آب گرم و صابون معمولی، دست را مرطوب نموده و با استفاده از cc3 صابون مایع
دستها حدود 15-10 ثانیه با ایجاد کف فراوان شسته شوند .
2-.شستشوی بهداشتی یا ضدعفونی دست ◄ هدف کشتن وغیر فعال نمودن فلور موقت پوست
الف)Hygienic hand washشستشوی بهداشتی دست ها
شستشوی دست ها با ماده شوینده و ضدعفونی کننده :استفاده از cc5-3 از محلول و مالش دو
دست تا زمانیکه دست ها خشک شوند .
ب) Hygienic hand rub مالش بهداشتی دست هااستفاده از محلول ضد میکروبی بدون استفاده از آب
3.شستشوی بهداشتی یا ضدعفونی دست قبل ازجراحی ◄هدف کشتن فلور موقت و مقیم پوست
در اعمال جراحی انتقال فلور موقت و دائم خوشایند نمیباشد.که از طریق پوشش دستکش
جراحی ممانعت به عمل می اید و قبل از آن بایستی شستشوی بهداشتی دست با مدت زمان
بیشتر و با استفاده از مواد ضدمیکروبی که حدود 3 ساعت فعالیت داشته باشند انجام می گردد.
تفاوت این روش با شستشوی بهداشتی دستها مدت زمان انجام شستشو می باشد .
این روش جهت انجام اعمال جراحی بکار میرود بطوریکه قبل از استفاده از دستکش بایستی دستها بطور کامل ضدعفونی گردند .
ماده مخصوص اسکراب بایستی فلور مقیم و باکتریهای دخیل در عفونت زخم را از بین ببرد .
هنگام شستشوی دست ها رعایت نکات زیرالزامی است :
1- دست ها در زیر آب شسته شوند.
2-صابون جامد بایستی بصورت خشک نگهداری شود .(شخصی باشد.). در صورت استفاده از صابون مایع باید در مخزن در بسته نگه داشته شود و بطور مرتب مخزن تمیز شود .
3- شیر آب را به گونه ای بست که از آلودگی مجدد دست جلوگیری شود .
4- تمام جواهرات باید از دست خارج شوند .
5- با دست های مرطوب یا آغشته به محلول ضدعفونی ، نباید دستکش پوشید .
6- آستین های روپوش را تا قسمت فوقانی مچ با لا زده شود .
ناخن ها باید کوتاه باشد نباید از برق ناخن لاک ناخن یا ناخن مصنوعی استفاده نمود .
7- سطح انگشتان و دست ها از نظر بریدگی و خراش کنترل شوند .
8- دست ها و روپوش نباید با سطح سینک تماس داشته باشد .
9- از آب ولرم استفاده گردد.
10-حین شستشوی دست آب و صابون به محیط اطراف و لباس ها پاشیده نشود .خشک نمودن
دست ها باید از قسمت انگشتان به طرف مچ و ساعد انجام گردد.